Malmö Hus

Almere Buiten

Malmö Hus

MEERLAAGSE HOUTSKELETBOUW

Almere heeft in 2007 voor experimentele bouwprojecten een speciale strook grond van ca. 3 km lang gereserveerd tussen de spoorlijn en de Evenaar. Eén van de eerste projecten in deze strook is het Malmö Hus. Het huis, een project in het kader van duurzaamheid en energie met een bijzondere materiaaltoepassing, is uitgevoerd in houtskeletbouw. Het project kwam tot stand na een werkbezoek in naar het plaatsje Malmö in Zweden. Daarbij is het Malmö Hus het eerste Nederlandse woningproject met vier lagen in houtbouw.

LEES MEER
LEES MEER

Het Malmö Hus bestaat uit een U-vormig bouwblok in vijf lagen, met 52 starterswoningen, waaronder vier voor minder validen. De begane grond is uitgevoerd met een stenen plint, in verband met de stabiliteit en brandwerendheid. Hierin is ruimte voor zes bedrijfsruimtes en acht ateliers. Daarboven liggen vier lagen woningen in houtbouw, die zijn ontsloten via galerijen rond de binnentuin en met balkons aan de buitenzijde. De vierde woonlaag heeft nog een overstek aan de buitenzijde.
De houtconstructies hebben gezorgd voor een aanzienlijk lichtere constructie. De wanden zijn circa 30 procent lichter dan bijvoorbeeld betonwanden en de vloeren hebben zo’n 50 tot 60 procent minder gewicht. Omdat het trappenhuis en de lift geen stabiliteitsfunctie hebben, konden deze eveneens in hout worden ontworpen.
Uit het oogpunt van kosten en milieu is gekozen voor houtskeletbouw dat bijna geheel geprefabriceerd is. Hierdoor kon het gebouw in korte tijd worden gebouwd. Bij houtskeletbouw is gebruik gemaakt van milieuvriendelijk Europees of Noord-Amerikaans naaldhout afkomstig uit landen waarvan het gros van het bosareaal duurzaam beheerd wordt en daarvoor gecertificeerd is.

Malmö Hus Almere-Buiten
  • Malmö Hus
  • Almere Buiten
  • BVO: 5400 m2
  • Houtskeletbouw

BOUWJAAR

2008

OPDRACHTGEVER

Aliantie ontwikkeling

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met:

Menu