Malmö Hus

Almere Buiten

Malmö Hus

Almere heeft in 2007 voor experimentele bouwprojecten een speciale strook grond van ca. 3 km lang gereserveerd tussen de spoorlijn en de Evenaar. Eén van de eerste projecten in deze strook is het Malmö Hus. Het huis, een project in het kader van duurzaamheid en energie met een bijzondere materialisatie, is uitgevoerd in houtskeletbouw. Het project kwam tot stand na een werkbezoek in naar het plaatsje Malmö in Zweden. Het bijzondere is dat he Malmö Hus het eerste Nederlandse woningproject met vier lagen in houtbouw.

Het Malmö Hus is een U-vormig bouwblok rondom een binnentuin, opgebouwd uit 5 bouwlagen. De begane grond vormt een plint voor het gebouw, uitgevoerd in donker metselwerk. Vanwege eisen van de gemeente Almere kon de onderste laag niet in hout worden uitgevoerd. Hier bevinden zich de bedrijfsruimtes en de mindervaliden (Miva) woningen. Op deze plint staan de 4 volledig uit hout opgebouwde verdiepingen. De lichte houten gevels van western red cedar vormen een mooi contrast met de plint. Bij de eerste drie verdiepingen bepalen de balkons met het houten hekwerk het gevelbeeld van het gebouw. De vierde en bovenste verdieping springt naar voren als een verticale beëindiging van het gebouw. Horizontale en verticale accenten maken de plasticiteit in het gevelbeeld compleet. Een bijzonderheid is dat ook de liftschacht volledig in hout is gemaakt.

Het woongebouw bevat 56 woningen, waaronder 4 aangepaste woningen voor mindervaliden, 8 atelier- / kantoorruimtes en 6 bedrijfsruimtes.

Met het Malmö Hus is een stedelijk gebied ontwikkeld met aandacht voor duurzame aspecten. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de opzet en kwaliteit van de gezamenlijke binnentuin. De tuin met Scandinavische sfeer is een plek voor ontmoeting en bestaat uit een glooiend veld met varens en witte berkenbomen. Een houten loper is een centraal onderdeel van de tuin. De loper is vlonder, prieel, trap en balkon in één en verbindt de verschillende niveaus. Tuin en gebouw vormen één geheel.

Malmö Hus

Almere Buiten

BVO: 5400 m2

Houtskeletbouw

BOUWJAAR

2008

OPDRACHTGEVER

Aliantie ontwikkeling

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met: