Hooiweg | Burefen

Drachten

Hooiweg | Burefen

WATERWONINGEN IN DRACHTEN

In het voorjaar van 2011 heeft ontwikkelaar Fooq namens woningbouwvereniging Accolade een prijsvraag onder architecten uitgeschreven voor het ontwerp & plan van aanpak voor de herstructurering en ontwikkeling van 46 woningen in de wijk ‘De Bouwen’ te Drachten. Met een onderscheidend weten te presenteren ontwerp kreeg Wijbenga architecten de opdracht toegewezen. Van de 46 woningen zijn er inmiddels 21 gerealiseerd.

Dit in het kader van stedelijke vernieuwing; met behoudt van de karakteristieken en toevoeging van groen- | waterberging structuur door de hele wijk. Het geheel bestaat uit 21 waterwoningen (7 in bereikbare, 3-laags en 14, 2-laags in betaalbare segment) en een appartementengebouw (5-laags) bestaande uit 20 woningen, 5 patiowoningen (levensloopbestendig).  Het appartementengebouw en de patiowoningen zijn in ontwikkeling.

Waterrijke leefomgeving
De 21 waterwoningen bevinden zich in een parkachtige omgeving met veel speelmogelijkheden voor kinderen. Scholen, winkels en andere voorzieningen bevinden zich op loopafstand. De waterwoningen bestaan uit 2 types, veertien gezinswoningen en zeven grote gezinswoningen die flexibel indeel-baar zijn.

Groen en water
De veertien gezinswoningen hebben een straatgerichte keuken en een ruime en lichte woonkamer aan de tuinzijde. De tuin grenst aan openbaar groen en het water. Op de verdieping hebben de woningen drie slaapkamers en een ruime badkamer met tweede toilet. De tweede verdieping is bereikbaar via een vaste trap. De water-as grenst aan de achtertuin. Aan de voorzijde van de woning is een fietsenberging. De huurprijs ligt onder de huurtoeslaggrens. Bij de zeven grote gezinswoningen die flexibel indeel-baar zijn, kiezen bewoners zelf of zij op de begane grond of eerste verdieping willen wonen. De woningen zijn erg geschikt voor grote gezinnen of voor een combinatie van wonen en werken.

Op naar een duurzame en waterrijke leefomgeving!

Hooiweg | Burefen

Drachten

BVO: 46 woningen

Duurzaam, groen, flexibel

BOUWJAAR

2013

OPDRACHTGEVER

Accolade woningbouwvereniging

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met: