CENTRUMPLAN AKKRUM

Akkrum

CENTRUMPLAN AKKRUM

AANPAK WINKELS EN OPENBAAR GEBIED | PARKEERTERREIN

Met de ontwikkeling van de nieuwe Poiesz Supermarkt willen we een impuls creeëren die het centrum versterkt.

Aan de Buorren, de straat aan de noordzijde van het plan, staan veelal individuele panden met een kleine korrelgrootte. Het bestaande pand van Poiesz is in de loop der jaren vergroot met diverse bouwstijlen en bouwvolumes, hierdoor is er een gefragmenteerd geheel ontstaan.

Met de sloop van een deel van de oude Poiesz krijgen we de kans om de gevel meer openheid en uitstraling te geven. Door het verwijderen van de bestaande luifel, wat als verbindend element is ingezet, kunnen we de korrelgrootte weer meer laten aansluiten bij de tegenoverliggende panden. Tevens komt er aan het plein weer een gevel en heldere entree met een uitstraling die bij dit mooie watersportdorp hoort.

De uitstraling van de Hubo en de nieuwe bloemenboetiek de Vlijtige Lies is gericht naar het stedenbouwkundige doorgaande lint. De entrees zijn gericht op het verblijfsgebied tussen de Hubo en de Vlijtige Lies. De typologie van het ‘monopoly huisje’ voegt zich in de structuur van het centrum van Akkrum.

De duidelijke herkenbare schaal van de ‘Monopoly huisjes’ wordt gewaarborgd door het gebouw als het ware op te knippen. De entree is een heldere uitsnede in het bouwwerk. Reclame uitingen en de benodigde zonnepanelen zullen door middel van strakke lijnen verzonken liggen in de dak- en gevelbekleding en zo onderdeel van het gebouw zijn. Het uitgangspunt van de ‘huisjes’ is het archetype huis, waarvan de vorm wordt benadrukt door een kap die doorloopt in de gevel. De kopse kanten worden geheel in glas uitgevoerd. Om de opwarming | zon- en lichtinval te reguleren zonder dat de openheid wordt opgegeven hebben we lamellen op de kopgevels toegepast.

CENTRUMPLAN AKKRUM

Akkrum

BVO: 8000 m2

WTAA maakt nieuw bestemmingsplan in samenwerking met gemeente

BOUWJAAR

2022

OPDRACHTGEVER

Poiesz Vastgoed b.v. Vlijtige Lies, Hubo Bouwmarkt

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met: