MFC de Ploats

Blokzijl

MFC de Ploats

EEN HERKENNINGSPUNT VAN DE STAD

In de visie hebben we de stad als metafoor voor het multifunctionele centrum genomen. Van oudsher is een stad een verzameling van diverse functies die elkaar ondersteunen en versterken. Aan de basisfunctie, in Blokzijl de bestaande gymzaal / grote ontmoetingszaal, zijn nieuwe complementaire functies geschakeld. Er kunnen in de toekomst, is, andere gebruikers aansluiten.

Door de puzzelstukken op de juiste plek te koppelen ontstaat er synergie tussen de gebruikers en een plattegrond die in basis goed moet kunnen functioneren. Door de koppeling van de puzzelstukken / functies aan de basis ontstaat een klein stadje binnen een groter geheel. Door het inzichtelijk maken van de knelpunten en positieve punten binnen het bestaande gebouw, waren er door een aantal ingrepen al grote veranderingen teweeg gebracht. Zowel in functionaliteit, routing en toekomstwaarde. Hierdoor konden ook de ruimten die als positief worden ervaren en die functioneel logisch zijn worden behouden en worden versterkt.

Dorpen en steden koesteren hun geschiedenis om de eenvoudige reden dat deze het geheim bewaard van het specifieke karakter van de plek. Regi specifieke architectuur of streekeigen architectuur bewerkstelligd dat gebruikers zich willen identificeren met het gebouw, de buurt en hun streek. Blokzijl telt 58 rijksmonumenten. Deze oude panden, rijksmonumenten hebben de inspiratie gevormd voor de nieuwe invulling. Het puntdak is zo georiënteerd en met de juiste hellingshoek dat ze klaar zijn voor de installatie van zonnecellen. Qua materialisatie is het aangesloten bij het bestaand. De combinatie van metselwerk en een houten gevelmateriaal past binnen het straatbeeld en is te herkennen in de gehele stad.

MFC de Ploats

Blokzijl

BVO: 765m2 renovatie, 110m2 uitbreiding

verenigingen, vergaderen, feesten, sport & arrangementen

BOUWJAAR

2014

OPDRACHTGEVER

Gemeente Steenwijkerland

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met: