In het multifunctioneel centrum zijn naast het dorpshuis, de basisschool, een gymzaal, een peuterspeelzaal en kleed- en wasruimten voor de voetbalvereniging onder gebracht. Disciplines als: ontmoeten, educatie, opvang, cultuur, sport en ontspanning komen samen.
Het gebied kenmerkt zich door een slagenlandschap haaks op het kanaal. Voor het multifunctioneel centrum is als het ware het maaiveld opgetild waarna de functies er onder zijn geplaatst en het maaiveld er overheen is gelegd. Het groene dak volgt hierbij de onderliggende functies. De centraal gelegen gymzaal kan tevens dienst doen als multifunctionele zaal waarbij de verhoogd aangelegde vergaderruimte kan worden gebruikt als podium. De overige functies zijn rondom de grote zaal geplaatst opdat deze zaal voor een ieder eenvoudig bereikbaar is voor sport, spel of bijeenkomsten. De extra hoogte onder het gebogen dak is bij de school gebruikt voor een leer-/werkzolder en voor het wegwerken van de technische installaties.
Bij grotere sportevenementen kan van alle kleedruimten gebruik worden gemaakt. Het dorpshuis en de kantine kunnen worden gekoppeld tot één grote ruimte. De energiekosten liggen 56% lager dan bij een standaard gebouw. Vandaar het groene sedum dak, een dik gevelisolatiepakket en niet te vergeten de palletkachel.’ De grote dak overstekken in het ontwerp zorgen dat de zon minder kans krijgt om binnen te dringen, waardoor minder gekoeld hoeft te worden. Door deze energiezuinige ventilatie wordt er gezorgd voor een aangenaam en ‘fris’ binnenklimaat, waardoor het schoolgedeelte aan de hedendaagse normering ‘Frisse Scholen klasse B’ voldoet.
De nieuwbouw van een multifunctioneel centrum heeft grote invloed op haar omgeving, niet alleen in het aanzicht maar ook in het gebruik. Daarom zijn er naast de reguliere ontwerpteamvergaderingen ook een tweetal avonden georganiseerd met het dorp om ook hun inbreng mee te nemen in de uiteindelijke afwegingen om te komen tot het definitieve ontwerp. Dit vinden wij als architectenbureau erg belangrijk en waardevol.
In deze fase is ook het totale buitengebied ontworpen in samenspraak met de betreffende Gemeentelijke afdeling.
Wij hebben gekozen voor kalkzandstenen binnenwanden. De buitengevels zijn van zwarte baksteen, rockpanelgevelbekleding en metal studwanden. Verder bestaat het casco uit houtskeletbouwelementen. Die elementen maken het mogelijk om de indeling van het gebouw ook later nog flexibel in te delen. Bijvoorbeeld wanneer bepaalde functies vervallen omdat het gebouw andere gebruikers krijgt. Vanwege zijn hoge isolatiewaarde met een RC-waarde variërend van 5 tot 6, is het een duurzaam gebouw geworden