MFA Yders-Hoes

Yde - de Punt

MFA Yders-Hoes

MULTIFUNCTIONEEL STAAT CENTRAAL TE YDE – DE PUNT

Het programma van eisen wat geschreven is door BCN te Drachten is uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Het is een gebouw geworden waarbij de multifunctionaliteit centraal staat. Het gebouw is ontworpen rondom een grote zaal welke wordt gevormd door samenvoeging van het onderwijsplein en “De Brink” van het dorpshuis.

Het nieuwe gebouw is gesitueerd op het terrein waar in de vorige huidige situatie de school en de gymzaal staan. Het gebouw is zo geplaatst dat deze gebouwen tijdens de bouw van het nieuwe gebouw (gedeeltelijk) konden blijven staan. In het ontwerp is het grote volume van de gymzaal verkleind door dit volume een meter de grond in te drukken terwijl het vloerniveau van de school een meter is opgetild. Op de kleedruimten zijn een aantal ruimten geplaatst waaronder de vergaderruimte die tevens als podium kan worden gebruikt. Naast deze functies is in het gebouw een kinderopvang gesitueerd en wordt door verschillende dorpsverenigingen gebruikt.

Yde – De Punt is een oud brinkdorp. Het terrein rondom het gebouw wordt daarom weer als brink ingericht met veel groen en bomen. Het gebouw is een gast op deze groene brink. Door het gebouw van de grond te tillen en de plint hieronder terug te liggen lijkt het gebouw boven de brink te zweven. Er is speels omgegaan met kleur- en materiaalgebruik. Zo bestaat het gebouw uit een aantal doosjes met ieder een eigen kleur aan de binnenzijde die boven het maaiveld lijken te zweven. De grootste doos, de gymzaal die in het maaiveld wegzakt, loopt over in een atriumachtige ruimte waarin het onderwijsplein en de brink gehuisvest zijn. De ruimte tussen de doosjes wordt gebruikt voor entrees en spreekruimten.

MFA Yders-Hoes

Yde - de Punt

BVO: 1634m2

OBS de Duinstee, vereniging dorpsbelangen, SV Yde - de Punt, Stichting Trias, openbare bibliotheek Tynaarlo & villa kakelbont

BOUWJAAR

2013

OPDRACHTGEVER

Gemeente Tynaarlo

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met: