MFA de Zuidwester

Steenwijk-West

MFA de Zuidwester

CENTRAAL ONTMOETINGSPLEIN MET VEEL FLEXIBELE ELEMENTEN

In opdracht van de gemeente Steenwijkerland hebben wij het ontwerp gemaakt voor de multifunctionele accommodatie in Steenwijk-West. De opdracht omvatte het ontwerpen, uitwerken en realiseren van een multifunctioneel gebouw met twee basisscholen, gymzaal, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buurthuis in Steenwijk-West.

De Zuidwester staat op een nieuwe locatie aan de rand van Steenwijk. De locatie is ingevuld op een parkachtige wijze, een sterke relatie met het groen wordt nog beter versterkt door laag en veel glas, houten constructie en overstekende daken. Door de golvende groene daken krijgt de multifunctionele accommodatie een landelijk karakter wat aansluit op de parkachtige omgeving en het Drentse landschap. Een paviljoen in het groen met natuurlijk materiaalgebruik.

De beide scholen en de gymzaal hebben elk hun eigen herkenbare deel in de school. De vierde ‘poot’ van het gebouw wordt gevuld met de peuterspeelzaal, kinderopvang en het dorpshuis. Alle gebruikers kunnen gebruik maken van het centrale deel van de school waar de zaal van het dorpshuis door middel van schuifwanden te koppelen is met het verhoogde speellokaal waardoor een grote zaal met podium ontstaat. Hierdoor krijg je rondom het entreegebied een enorme openheid. Sport en onderwijs komt dichter tot elkaar. De grote sportzaal is door alle vleugels makkelijk te bereiken, ook door de groene omgeving rondom het gebouw is veel mogelijkheid buiten activiteiten uit te voeren. Het gebouw is vanaf een afstand gemakkelijk te herkennen en straalt een duidelijke identiteit uit.

MFA de Zuidwester

Steenwijk-West

BVO: 2610m2

OBS de Samensprong, basisschool de Wegwijzer, wijkcentrum De Korf, peuterspeelzaal De Bezige Bijtjes, kinderdagcentrum Zwarte Waterland & gemeentelijke gym/sportzaal

BOUWJAAR

2013

OPDRACHTGEVER

Gemeente Steenwijkerland

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met: