IKC De Sjofar

Apeldoorn

IKC De Sjofar

HOOFD – HART – HANDEN | GELUIDSGOLVEN

Wij zijn enorm blij en trots dat wij de architectenselectie van IKC De Sjofar te Apeldoorn hebben gewonnen! In opdracht van PCBO Apeldoorn en in samenwerking met Bixo Kinderopvang is het ontwerp verder uitgewerkt. De nieuwbouw huisvest in totaal ca. 325 leerlingen.

Op basis van de onderwijsvisie en identiteit van De Sjofar en de omgeving hebben we onze ontwerpvisie ontwikkeld. De Sjofar is een muziekinstrument (hoorn) van het oude volk van Israël, die luid en duidelijk is. We willen de verschillende tonen laten zien; immers ieder kind is uniek en samen in harmonie. We hebben dit beeld vertaald door geluidsgolven in de metselwerkgevel te verwerken.

Een belangrijk uitgangspunt voor de functionaliteit is om één duidelijke hoofdentree te creëren, geen ‘entree om de hoek’ meer. Het IKC is namelijk vanaf 2 zijden te bereiken. Deze richtingen komen samen bij de hoofdentree en het centrale hart, waar alle ruimte is voor samenkomen en vieringen. Op de begane grond zijn de kinderopvang en de onderbouw gesitueerd, de midden- en bovenbouw bevinden zich op de verdieping. Naast de hoofdentree zijn er twee nevenentrees. De trap in de centrale hal heeft een tribune element welke o.a. gebruikt kan worden tijdens voorstellingen. Daarnaast is er aan de achterzijde een ‘theater aan het water’ welke gekoppeld kan worden aan het speellokaal en het centrale hart.

Kortom, een compact gebouw met een duidelijke uitnodigende hoofdingang (hoofd), een hart (hart) die zich opent, welke omarmt (handen) wordt door de lokalen en leerpleinen. ‘Een fijne, inspirerende en veilige leeromgeving!

IKC De Sjofar

Apeldoorn

BVO: 1.896 m2

Total engineering opdracht

BOUWJAAR

2023-2024

OPDRACHTGEVER

PCBO Apeldoorn, Bixo Kinderopvang

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met: