WTAA wint prijsvraag IKC Middelsee!

INTEGRAAL KINDCENTRUM 

Wij zijn enorm blij en trots dat wij de architectenselectie van IKC Middelsee te Leeuwarden hebben gewonnen!  In opdracht van PCBO Leeuwarden e.o. en Sinne Kinderopvang en in samenwerking met BCN Groep, Gemeente Leeuwarden, Projectbureau de Zuidlanden, Technion en Goudstikker de Vries gaan wij dit ontwerp verder uit werken.

Middelsee is de nieuwe wijk van Leeuwarden, direct onder het Van Harinxmakanaal. De nieuwbouwwijk vormt een nieuw stuk stad met zo’n 3200 woningen, compact opgezet maar met veel water en groen. Middelsee zal voornamelijk uit nieuwbouw bestaan, maar er zijn uitzonderingen. Zoals het Fries Landbouwmuseum, gevestigd in een rijksmonumentale boerderij uit 1908. Ten Noorden van het Landbouwmuseum, aan de entree van de wijk vormt zich een nieuw landmark, het IKC (Integraal kindcentrum), bestaande uit basisonderwijs én kinderopvang samen in één gebouw.

De school als ontmoetingspunt welke alle onderdelen verbindt, het gebouw wat de kinderen omarmt en als een warme jas aanvoelt, open en uitnodigend voor brede ontwikkeling. OMARMEN – VERBINDEN – ONTWIKKELEN

Het is een alzijdige locatie; van alle kanten kan je het gebouw zien en beleven. Waardoor we een functioneel, flexibel, compact en herkenbaar gebouw willen maken, van alle kanten. De inspiratie voor de gevels is gevonden in de Middelzee, inpoldering, structuur van het landschap; uitstraling van rust en regelmaat en herkenbaarheid door de alzijdige behandeling. Op het plein staat natuurlijk spelen, sport, educatie en ontmoeting centraal. Ook in het interieur wordt deze zelfde openheid ervaren: de kleuren van de oude zee en het landschap worden vertaald naar het hedendaags, de lucht, de zee, de klei, het zand. Deze kleuren worden gebruikt om de oriëntatie in het gebouw te ondersteunen, vertalend naar de verschillende clusters en leeftijdsgroepen.

Klik hier voor meer informatie over dit project