Terugplaatsing “monumentale topgevel” op Vlieland

Terugplaatsing “monumentale topgevel” op Vlieland

Terwijl het in heel Nederland onstuimig weer was, kon vorige week op Vlieland onder de juiste weersomstandigheden de topgevel teruggeplaatst worden op het nieuwbouwpand van de Poiesz Supermarkt aan de Dorpsstraat op Vlieland.

Aan een monument wordt vaak het karakter van het pand afgelezen. Zo ook aan de Poiesz Supermarkt te Vlieland. Hiervoor moest de topgevel in originele staat bewaard en teruggeplaatst worden. En dat is gelukt!
De karakteristieke gevel staat weer, de vloeren zijn inmiddels gelegd en de dakopbouw kan beginnen. Gelukkig kunnen de eilandbewoners en de toeristen gewoon hun dagelijkse boodschappen vinden in de tijdelijke winkel nabij de Dorpsstraat.
Naast de nieuwe winkel op de begane grond komen er twee appartementen, vier studio’s en een personeelsverblijf in het pand.

Er wordt hard gewerkt, er staan voor projectleider Paul nog een aantal boottochten naar Vlieland op de planning. Maar de doelstelling is om op maandag 25 september 2023 de deuren van de nieuwe Poiesz Supermarkt aan de Dorpsstraat feestelijk te openen, waarna de appartementen en studio’s nog verder afgewerkt zullen worden.

Topgevel 19 mei 2023