IKC de Toekomst

Bakhuizen

IKC de Toekomst

Wij zijn enorm blij en trots dat wij de architectenselectie van IKC de Toekomst (integraal kind centrum) te Bakhuizen hebben gewonnen. In opdracht van het schoolbestuur Bisschop Möller Stichting te Leeuwarden e.o. en SKIK kinderopvang en peuterspeelzalen gaan wij dit ontwerp verder uitwerken.

Tussen Bos en water

verwonderen | verschil | vertrouwen | veiligheid | vrijheid in gebondenheid

Het huidige schoolgebouw van RKPC De Toekomst uit 175 is in het verleden twee maal uitgebreid, maar nooit volledig gerenoveerd. De school heeft nu een ruim gebouw in relatie tot het aantal leerlingen. De wens is om het gebouw om te toveren tot een integraal kind centrum. In het gebouw kunnen dan kinderen van 0 tot 14 jaar terecht. Maar ook de omgeving, het dorp, de gemeente en alle activiteiten die in verbinding staan met onderwijs kunnen in het gebouw terecht.

Bakhuizen is centraal gelegen tussen bos en water. De locatie is omringd met bomen en kent een groot plein. Het IKC heeft te maken met diverse verkeersstromen. Waardoor een veilige en logische routing met zo min mogelijk kruisbewegingen erg belangrijk is.

In het nieuwe IKC komen basisschool de Toekomst en SKIK kinderopvang samen onder één dak. Het gebouw biedt ruimte voor zo’n 125 kinderen. Het programma is georganiseerd rondom een aantal leerclusters met ruimte voor samenwerken, spel, concentratie en rust. Het hart van het gebouw wordt open en toegankelijk gemaakt, hier staat ontmoeten centraal. Het interieur heeft een lichte, natuurlijke en open uitstraling, met flexibel meubilair. Voor de afwerking kiezen we onderhoudsarme en het liefst zo duurzaam mogelijke materialen die het totaal beeld ondersteunen. Duurzaamheid is onderdeel van onze oplossing en is geïntegreerd zowel binnen als buiten. Buiten met het overstek/luifels, zonnepanelen, het sedumdak en de houten gevels.

De beleving van binnen waar openheid wordt ervaren, brengen we door naar buiten, waar natuurlijk spelen, sport, educatie en ontmoeten centraal staan. We creëren natuur, plekken om te sporten en een groene omzoming om te ontdekken.

Met de verbouw van het IKC willen we bijdragen aan een mooiere en schonere wereld. Waar we producten kunnen hergebruiken willen we dit ook doen, van een lineaire naar een meer circulaire economie.

 

IKC de Toekomst

Bakhuizen

BVO: 973 m2

BENG, Frisse scholen klasse B, circulair, gasloos, onderhoudsarm, toekomstbestendig

BOUWJAAR

2022

OPDRACHTGEVER

Bisschop Möller Stichting, SKIK kinderopvang en peuterspeelzalen

DEEL DIT PROJECT:

In samenwerking met: